Sign

Een groot reclamedoek aan de gevel van een gebouw, een bedrijfsauto die volledig is bestickerd of een mooi beletterde stand op een beurs. Allemaal werk van signmakers. In de opleiding Sign van het Grafisch Lyceum Rotterdam leer je alles over het vak signmaking: het produceren en aanbrengen van allerlei soorten visuele communicatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: autoreclame, gevelreclame en lichtreclame.

niveau

3/4

duur

3jr.

vorm

BOL

toelating

vmbo *

Vanaf kaderberoepsgerichte leerweg

Voor een signmaker is geen dag hetzelfde. De ene dag zorg je voor de prachtige belettering van een winkelgevel voor een kleine ondernemer en de volgende dag beletter je een grote beursstand voor een internationale ondernemening. In de opleidingen vind je zowel technische als creatieve elementen. Je leert hoe je de logo's, teksten en ontwerpen - die vormgevers aanleveren - digitaal opmaakt en voorbereidt voor productie. Je leert de gebruikte apparatuur in de signbranche goed te bedienen.

Ook het aanbrengen en monteren van de belettering komt natuurlijk uitgebreid aan bod. Elke ondergrond stelt namelijk andere eisen aan het materiaal, de productietechniek en de montage. Je krijgt vakken op het gebied van computertechniek, typografie, kleurenleer, werken met designsoftware en desktoppublishing. Uiteraard ontbreken productietechnieken als full color printen op folies, plotten, snijden, frezen en graveren niet op het programma. Als signmaker moet je over praktische vaardigheden beschikken en erg handig zijn. Daarnaast kun je heel secuur werken en goed omgaan met computers.

Niveaus

De opleiding Sign kun je volgen op niveau 3 en 4. Klik verder om er meer over te lezen.

Aanmelden

Bij de opleiding Sign kies je eerst een niveau. Ga naar de pagina met niveau 3 of 4 en meld je daar aan:

Wat kun je worden?

  • Printoperator

    Paul Minderhout zat van 2009 tot en met 2012 op het GLR. Hij startte eerst met de niveau 2 opleiding Medewerker Sign. Hij kreeg de smaak te pakken en stroomde door naar de niveau 3 opleiding Allround Signmaker.

    Lees interview

Stel een vraag