De wereld van de actualiteit en schrijven

Redactiemedewerker

Nieuws is overal en verspreidt zich razendsnel via radio, tv, kranten en online media zoals blogs, Twitter en Facebook. Wanneer actualiteit en schrijven je belangstelling hebben, dan is de opleiding Redactiemedewerker iets voor jou.

niveau

4

duur

3jr.

vorm

BOL

toelating

vmbo *

Theoretische of gemengde leerweg (met minimaal een 7 voor Nederlands)

Als redactiemedewerker schrijf je nieuws en informatieve teksten, je bewerkt teksten die door anderen worden aangeleverd, je neemt interviews af, verzorgt achtergrondverhalen en je maakt of bewerkt foto- en videomateriaal. Je verspreidt nieuws en informatie op verschillende manieren, bijvoorbeeld als camjo, nieuwsfotograaf of (web)redacteur of je levert het aan bij de eind- of hoofdredactie. In de opleiding leer je onder meer doelgroepgericht en professioneel schrijven, planmatig werken, fotograferen en filmen en publiceren op het web. Je hanteert de regels van zorgvuldigheid en je leert communicatieadviezen te geven. Ook werk je met verschillende programma’s van Adobe. Tijdens de opleiding ga je al snel werken voor externe opdrachtgevers, je gaat de straat op om mensen te interviewen, maakt filmpjes en fotoreportages, je schrijft nieuwsberichten, achtergrondverhalen, persberichten voor evenementen, of teksten voor brochures.

Vakken

In de opleiding Redactiemedewerker krijg je vakken als: journalistiek, communicatie & PR, onderzoek doen, fotografie, audiovisueel, web, maatschappijleer en ondernemen. Je leert software te gebruiken waarmee je beeld en geluid kunt bewerken en je leert hoe je webpagina's kunt vormgeven en onderhouden. Natuurlijk staan de basisvakken rekenen, Nederlands en Engels ook op het lesprogramma. In deze driejarige opleiding loop je in totaal 30 weken stage bij een bedrijf, waar je ook afstudeert.

Jouw toekomst

Als redactiemedewerker kun je aan de slag in diverse branches bij profit en non-profit organisaties. Denk aan afdelingen communicatie bij (web)redacties van kranten, tijdschriften, huis-aan-huisbladen, lokale/regionale radio en tv, of bij communicatie- en tekstbureaus. Verder leren in het hbo kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld richting journalistiek of communicatie.

Iets voor jou?

Je bent nieuwsgierig en raakt enthousiast over diverse onderwerpen. Verder ben je vindingrijk, flexibel en gedreven. Je houdt van schrijven, beheerst de Nederlandse taal goed en je hebt absoluut geen negen-tot-vijf-mentaliteit. Is deze beschrijving op jou van toepassing, dan is de opleiding Redactiemedewerker iets voor jou!

Toelating Redactiemedewerker

Voor de opleiding Redactiemedewerker maak je een digitale capaciteitentest en heb je voor Nederlands een 7 op je eindlijst.

Meld je nu aan voor de opleiding Redactiemedewerker.

Wat kun je worden?

  • Journalist

    Kevin Spanjersberg volgde van 2011 - 2014 de opleiding Redactioneel Medewerker. Nu werkt hij als journalist voor diverse media.

    Lees interview

  • Freelance journalist en redacteur

    Eveline Meijer slaagde in 2015 voor haar opleiding Redactioneel medewerker. Nu is zij redacteur voor Clipboard Publishing en freelance journalist.

    Interview Eveline Meijer

Stel een vraag