<

Netwerk- en mediabeheerder

De audiovisuele (AV) wereld en broadcastindustrie (denk aan evenementen en tv-producties) digitaliseert in rap tempo. Beelden worden scherper (Ultra HD, 4K, 8K) en de uitzendmogelijkheden groter (bijvoorbeeld via livestreams op internet of op grote schermen op festivals). De vraag naar ICT-specialisten in deze wereld, is groot.

niveau

4

duur

3jr.

vorm

BOL

toelating

vmbo *

Vanaf kaderberoepsgerichte leerweg

Opleiding Netwerk- en mediabeheerder

Als Netwerk- en mediabeheerder ben je straks verantwoordelijk voor het opzetten en draaiende houden van het netwerk en bijbehorende apparatuur. Gaat het om live beelden die uitgezonden worden via internet of het controleren van bestaande beelden? Dan moet je de datastroom beheren om het beeld optimaal te kunnen maken. Ook weet je straks precies hoe je een mobiele regieset bouwt, zodat de cameramensen en producers hun uitzending kunnen maken.

Verder leer je hoe je een radiostation bouwt en een streaming device configureert voor live-uitzendingen. Ook is er aandacht voor systemintegratie om een presentatieruimte te kunnen inrichten. Naast het installeren en configureren van nieuwe systemen, is het goed kunnen beheren van bestaande systemen heel belangrijk.

Vakken

Je krijgt onder meer les in het installeren en configureren van Linux-, Apple- en Windows-systemen, het realiseren van de securitymaatregelen en het beheren via de CommandLine met PowerShell. Naast de beroepsgerichte vakken, krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, maatschappijleer en sport.

Jouw toekomst in de Mediatechnologie

Met de kennis en vaardigheden die je met deze opleiding opdoet, ben je straks klaar om je verder te ontwikkelen in een afwisselende ICT-functie binnen de creatieve mediawereld. Denk aan bedrijven die websites, apps en games maken, audiovisuele productiebedrijven en omroepen.

Doorleren op het hbo kan ook, bijvoorbeeld in de opleidingen Mediatechnologie, Multimedia Design, ICT Media Design, Gamedevelopment, Informatica of Digitale communicatie.

Is Mediatechnologie iets voor jou?

Je bent creatief in het zoeken naar oplossingen voor technologische vraagstukken en je hebt veel belangstelling voor computers, digitale technologie en media. Jij vindt het leuk en belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen dit vakgebied. Daarnaast heb je doorzettingsvermogen en kun je goed omgaan met tijdsdruk.

Toelating Mediatechnologie

Je maakt een digitale beroepsbeeldtest en woont een voorlichtingsbijeenkomst bij op het GLR. Alle informatie over deze kennismakingsactiviteiten ontvang je zodra je je hebt aangemeld.

Numerus Fixus

Voor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per richting:

 • Applicatie- en mediaontwikkelaar: 160 plaatsen
 • Netwerk- en mediabeheerder:         32 plaatsen

Meld je aan vóór 1 april 2018, maar let op: een opleiding kan ook eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt.

Numerus fixus

Helaas kun je je voor deze opleiding niet meer aanmelden voor het schooljaar 2018-2019, het aantal aanmeldingen overstijgt de numerus fixus.

Wat kun je worden?

 • ICT-specialist

  Danny Emmerik volgde de opleiding Mediatechnologie op het GLR. Hij werkt nu bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

  Lees interview

 • Ondernemer

  Erik van Heck heeft zowel zijn vmbo als mbo-opleiding gevolgd op het GLR. Nu leert hij verder op het hbo en heeft hij zijn eigen bedrijf.

  Lees interview

 • Servicedesk medewerker

  Siddharth Roeplal volgde de studierichting Workflow-beheer in de media. In 2013 behaalde hij zijn diploma. Nu werkt hij als Servicedesk medewerker.

  Lees interview

 • Bachelor Information and Communication Technology

  Jennifer Wennekers heeft de opleiding Mediatechnologie gevolgd, met als specialisatie Workflow Beheer. Inmiddels heeft zij de hbo-studie System and Network Engineering met veel succes afgerond en wil ze nog verder leren om een master te halen.

  Lees interview

 • Ondernemer

  Wout Bakker heeft de opleiding Mediatechnologie gevolgd. Tijdens de opleiding startte hij al zijn eigen bedrijf: GB Designers.

  Lees interview

Stel een vraag