Graphic Design & Visual Design

Mediavormgeven

Logo’s en huisstijlen, brochures, apps, visuals, verpakkingen, websites, games en animaties… als mediavormgever maak je krachtige ontwerpen voor allerlei media-uitingen en werk je aan mediacampagnes mét impact. Een perfect startpunt voor een creatieve carrière in de wereld van media en vormgeven.

niveau

4

duur

3jr.

vorm

BOL

toelating

vmbo *

Vanaf kaderberoepsgerichte leerweg

De opleiding Mediavormgeven van het Grafisch Lyceum Rotterdam is een leuke, afwisselende opleiding voor studenten die creatief én handig met de computer zijn. De opleiding duurt drie jaar, waarvan een jaar stage. 

Vakken

In de opleiding tot mediavormgever leer je werken met kleur, vlakverdeling, lettertypes, illustraties, foto’s en bewegend beeld. Je leert hoe je verschillende teken- en ontwerptechnieken toepast én hoe je alles uitwerkt op de pc of Mac. Een groot deel van de tijd werk je met de computer en de belangrijkste softwarepakketten van Adobe, zoals InDesign, Illustrator en Photoshop. Daarnaast leer je werken met software als Cinema 4D, Muse en Dreamweaver. Ook krijg je vakken op het gebied van kunst, conceptontwikkeling, presentatietechnieken en ondernemersvaardigheden. De vakken Engels, Nederlands, rekenen, sport en maatschappijleer staan ook op het programma.

Specialisaties

Bij de opleiding Mediavormgeven maak je meteen bij je aanmelding een keuze voor een van de negen onderstaande specialisaties. Door middel van keuzedelen, je portfolio en je stage kun je je specialiseren in:

Jouw toekomst

Tijdens je opleiding bouw je een uitgebreid portfolio op, gericht op jouw kwaliteiten en toekomstplannen. Na de opleiding liggen jouw carrièrekansen bij onder meer ontwerpstudio’s, reclamebureaus, bureaus voor interactieve communicatie, webdesignbureaus en gamebedrijven. Je kunt ook als freelancer aan de slag. Veel studenten hebben zo een mooie carrière opgebouwd. Verder leren in het hbo kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld een opleiding op een kunstacademie als de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, de Rotterdam Academy of de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Het GLR heeft ook een goede samenwerking met The University of Northampton (School of the Arts), waar je de mogelijkheid hebt om in één jaar je bachelor-diploma te behalen.

Iets voor jou?

Voor de opleiding Mediavormgeven moet je heel wat in huis hebben. Dat je creatief bent, staat natuurlijk voorop. Je kunt te gekke, nieuwe ideeën verzinnen en ziet elke nieuwe opdracht als een uitdaging. Je ontwerpt graag nieuwe producten en je vindt het leuk om veel met computers en diverse software jouw ideeën uit te werken. Verder ben je communicatief vaardig, kan je goed samenwerken en raak je niet snel van de wijs als je moet werken onder de druk van een deadline.

Toelating Mediavormgeven

Om toegelaten te worden tot de opleiding Mediavormgeven maak je een aantal creatieve opdrachten, deels thuis en deels op school. Naar aanleiding van deze opdrachten zijn er drie mogelijkheden: je wordt direct aangenomen, je krijgt een afwijzing of we nodigen je uit voor een intakegesprek. In dat laatste geval kun je ook eerder gemaakt werk laten zien. Je kunt je aanmelden tot 31 maart 2017.

Helaas kun je je voor deze opleiding voor komend schooljaar niet meer aanmelden. Klik op de button 'Aanmelden' om te zien bij welke opleidingen nog wel plaats is.

Wat kun je worden?

 • Packaging Designer

  Gertjan Muishout studeerde in 2009 af als grafisch vormgever met als specialisatie Packaging Design. Hij werkt nu bij PROUD in Amsterdam.

  Lees interview

 • Multimedia vormgever

  Lennart Mulder heeft een behoorlijke historie bij het GLR: eerst heeft hij het vmbo gedaan en vervolgens het mbo: de opleiding Multimedia Vormgeven.

  Lees interview

 • Grafisch vormgever

  Esther Molenkamp begon in 1994 met de opleiding Grafisch vormgeven. Zij heeft haar eigen bedrijf: estherwerkt.

  Lees interview

 • Grafisch vormgever

  Mark Welbedacht werkt bij een reclamebureau op de internetafdeling. Hij is verantwoordelijk voor de vormgeving van websites en online campagnes.

  Lees interview

 • ‎Game director & designer

  Wesley Blijlevens is in 2007 afgestudeerd. Hij heeft inmiddels een eigen bedrijf gespecialiseerd in 3D en websites bouwen.

  Lees interview

 • Front-end developer

  Sjors Spoorendonk werkt als front-end developer bij een internetbureau dat gespecialiseerd is in de financiële markt.

  Lees interview

 • Grafisch ontwerper

  Manouk van Eesteren houdt van illustreren, muziek, fotografie, pretparken en festivals. Creatieve beelden maken wil ze het liefst voor altijd doen!

  Lees interview

 • 3D artist

  Rudy Massar sloot in 1995 zijn opleiding aan het GLR af. Sindsdien heeft als 3D artist onder meer gewerkt aan de game Killzone.

  Lees interview

 • Grafisch ontwerper

  Hugo den Ouden is grafisch ontwerper en werkt sinds 2010 voor zichzelf.

  Lees interview

 • Game artist

  Jordi Lancel begon in 2006 aan de opleiding Game Art. Als game artist timmert hij sindsdien goed aan de weg.

  Lees interview

 • Grafisch Vormgever

  Roland de Keizer slaagde in 2001 voor de opleiding Grafisch Vormgeven op het GLR. Hij werkt nu voor zichzelf en is mede-eigenaar van PitchParrot.

  Lees interview

 • Grafisch vormgever

  Marcel Prins is in 2009 afgestudeerd als Grafisch vormgever. Nu werkt hij bij MM Design.

  Lees interview

Leerlingprofiel opleiding Mediavormgeven

Speciaal voor decanen, CKV-docenten en mentoren binnen het voortgezet onderwijs, heeft het Grafisch Lyceum Rotterdam een leerlingprofiel opgesteld voor kandidaat-studenten voor Mediavormgeven. Welke eigenschappen van een leerling zijn belangrijk, waar dient de toelatingstoets voor, hoe kun je leerlingen voorbereiden voor deze opleiding? U leest het in het 'Leerlingprofiel Mediavormgeven' dat u hieronder als PDF kunt downloaden.

Stel een vraag