niveau
duur
vorm
toelating
Welkom in de ‘creative world’ van het Grafisch Lyceum Rotterdam! In dit hoofdstuk kom je alles te weten over onze mbo-opleidingen.
Wil je na de basisschool al naar het Grafisch Lyceum Rotterdam? Dan kun je terecht op onze VMBO-afdeling: het VMBO voor Vormgeven en Media.
Het Grafisch Lyceum Rotterdam heeft een uitstekende relatie met de bedrijven in de brede creatieve sector. Dit uit zich onder meer in hun betrokkenheid bij de invulling van stages en hun zitting in de beroepenveldcommissies.
Het Grafisch Lyceum Rotterdam is dé vakinstelling in Nederland als het gaat om innovatief onderwijs op het gebied van media, design en technologie. Het GLR wordt gedreven door een voortdurende ambitie om kwalitatief en innovatief beroepsonderwijs te verzorgen voor studenten, bedrijven en zelfstandige professionals in de creative industry.
Welcome to the Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR), the Dutch creative college for media, design & technology. The GLR is the largest creative college of its kind in the Netherlands. With over 400 qualified staff and educators and more than 4,000 ambitious students, the GLR offers a broad range of college-level educational programs dedicated to preparing our students for future careers in the media, design & technology industries.
Grafisch Lyceum Rotterdam
Heer Bokelweg 255 (Visiting address)
3032 AD ROTTERDAM
Postbox 1680 (Mail
address)
3000 BR ROTTERDAM
The Netherlands
Tel.: +31 (0)88 200 15 00
E-mail: info@glr.nl
Op het Grafisch Lyceum Rotterdam is het geen moment saai, er gebeurt altijd wel wat! Open dagen, exposities, studenten die werken aan interessante projecten… Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
Ben je op zoek naar een opleiding, wil je meer weten over de toelatingseisen of ben je benieuwd naar het werk van studenten? Typ hieronder je zoekterm in.
Grafisch Lyceum Rotterdam (MBO/Hoofdgebouw)
Heer Bokelweg 255 (Hoofdgebouw)
3032 AD Rotterdam
Postbus 1680
3000 BR Rotterdam
Telefoon: 088 200 15 00
E-mail: info@glr.nl
Grafisch Lyceum Rotterdam (VMBO voor Vormgeven en Media)
Stadhoudersplein 35
3039 ER Rotterdam
Telefoon: 088 200 15 25
E-mail: vmbo@glr.nl
Met de mbo-opleiding Podium- en Evenemententechniek speel jij later de hoofdrol achter de schermen in de fascinerende theater- en evenementenwereld. Jij zorgt ervoor dat elke productie technisch vlekkeloos verloopt.
niveau
duur
vorm
toelating
Vanaf kaderberoepsgerichte leerweg
In de opleiding Podium- en Evenemententechniek leer je hoe je een voorstelling of (pop)evenement tot leven brengt met licht, geluid en decors. Want daar draait het om in de opleiding Podium- en Evenemententechniek.
Op het Grafisch Lyceum Rotterdam kun je deze mbo-opleiding volgen op niveau 3 en 4. De opleiding duurt drie jaar en start met een basisdeel. In de loop van het eerste jaar kies je een specialisatie. Je loopt een jaar stage bij een bedrijf dat aansluit bij de specialisatie die jij hebt gekozen.
Je krijgt vakken op het gebied van lichttechniek, geluidstechniek en podiumtechniek en je gaat werken met verschillende soorten theaterspots en studiolampen, microfoons, mengpanelen, lichtcomputers, versterkers en andere technische apparatuur.
Dit werk houdt in dat je veel fysiek bezig bent in de grote praktijkruimtes van het Grafisch Lyceum Rotterdam: apparatuur sjouwen en tillen, sets op- en afbouwen. Je krijgt ook lessen in veiligheid, klimmen, facilitaire middelen, theatergeschiedenis, besturingstechniek, opnametechniek en computertechnologie.
Natuurlijk ontbreken algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, maatschappijleer en sport niet.
In de loop van het eerste jaar kies je een richting (mede afhankelijk van je resultaten). In de specialisatie Podium- en Evenemententechnicus leer je alles over licht, geluid en decor. In de specialisatie Lichttechnicus leer je hoe je evenementen, theatershows, concerten en tv-producties met lichteffecten tot leven brengt. In de specialisatie Geluidstechnicus leer je hoe je met geluid een emotie toe te voegen aan evenementen en optredens.
Als podium- en evenemententechnicus werk je bij het theater, de schouwburg, het muziekcentrum, een theatergezelschap, een producent (opera, dans, drama, cabaret), een festival, een poppodium of een verhuurbedrijf van professionele apparatuur.
Op het gebied van theatertechniek kun je doorleren op het hbo bij de Theaterschool Amsterdam, richting Techniek & Theater.
Voor een baan in de wereld van podiumkunsten en evenementen is het natuurlijk belangrijk dat je van techniek houdt. Ook heb je belangstelling voor de theater- en evenementenwereld. Het is een stevig en fysiek beroep, waarbij je vaak in de avonduren en de weekenden zal werken.
Het is belangrijk dat je flexibel bent en goed kunt omgaan met chaotische situaties zoals slecht weer, grote mensenmassa's, gespannen artiesten en veeleisende productieleiders of regisseurs. Je kunt onder druk je hoofd koel houden en probleemoplossend werken.
Voor de opleiding Podium- en Evenemententechniek bekijk je een voorlichtingsvideo. Alle informatie over de kennismakingsactiviteiten ontvang je zodra je je hebt aangemeld. De volgorde van plaatsing gebeurt op basis van volledige afronding van de toelatingsprocedure.
Meld je vóór 1 april 2021 aan. Let op: voor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per opleiding:
De aanmelding kan eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt.
Meld je nu aan voor de opleiding Podium- en Evenemententechniek.
Deze opleiding kun je ook in de BBL-route volgen. Klik hier voor meer informatie hierover.