Podium- en evenemententechniek

Wil jij later een hoofdrol spelen achter de schermen in de fascinerende theater- en evenementenwereld en zorgen dat elke productie technisch vlekkeloos verloopt? Dan is de opleiding Podium- en evenemententechniek van het Grafisch Lyceum Rotterdam echt iets voor jou!

niveau

3/4

duur

3jr.

vorm

BOL

toelating

vmbo *

Vanaf kaderberoepsgerichte leerweg

Hoe breng je een voorstelling of (pop)evenement tot leven met licht, geluid en decors? Daar draait het om in de opleiding Podium- en evenemententechniek. Op het Grafisch Lyceum Rotterdam kun je deze opleiding volgen op niveau 3 en 4. De opleiding duurt drie jaar en start met een basisdeel. In de loop van het eerste jaar, rond 1 maart, kies je een specialisatie. Daarover lees je straks meer. Je loopt in deze opleiding ook een jaar stage bij een bedrijf dat aansluit bij de specialisatie die jij hebt gekozen.

Vakken

Je krijgt vakken op het gebied van lichttechniek, geluidstechniek en podiumtechniek en je gaat werken met verschillende soorten theaterspots en studiolampen, microfoons, mengpanelen, lichtcomputers, versterkers en andere technische apparatuur. Dit werk houdt in dat je veel fysiek bezig bent in de grote praktijkruimtes van het Grafisch Lyceum Rotterdam: apparatuur sjouwen en tillen, sets op- en afbouwen. Je krijgt ook lessen in veiligheid, klimmen, facilitaire middelen, theatergeschiedenis, besturingstechniek, opnametechniek en computertechnologie. Natuurlijk ontbreken algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, maatschappijleer en sport niet.

Specialisaties

In de loop van het eerste jaar kies je een richting (mede afhankelijk van je resultaten):

Bekijk het magazine

Jouw toekomst

Als podium- en evenemententechnicus werk je bij het theater, de schouwburg, het muziekcentrum, een theatergezelschap, een producent (opera, dans, drama, cabaret), een festival, een poppodium of een verhuurbedrijf van professionele apparatuur. Op het gebied van theatertechniek kun je doorleren op het hbo bij de Theaterschool Amsterdam, richting Techniek & Theater.

Iets voor jou?

Voor een baan in de podium- en evenementenwereld is het natuurlijk belangrijk dat je van techniek houdt. Ook heb je belangstelling voor de theater- en evenementenwereld. Het is een stevig en fysiek beroep, waarbij je vaak in de avonduren en de weekenden zal werken. Het is belangrijk dat je flexibel bent en goed kunt omgaan met chaotische situaties zoals slecht weer, grote mensenmassa's, gespannen artiesten en veeleisende productieleiders of regisseurs. Je kunt onder druk je hoofd koel houden en probleemoplossend werken.

Toelating Podium- en evenemententechniek

Je maakt een digitale beroepsbeeldtest en woont een voorlichtingsbijeenkomst bij op het GLR. Alle informatie over deze kennismakingsactiviteiten ontvang je zodra je je hebt aangemeld.

numerus fixus

Voor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per richting:

  • Podium- en evenemententechnicus (niveau 3):         32 plaatsen
  • Lichttechnicus (niveau 4):                                                 32 plaatsen
  • Geluidstechnicus (niveau 4):                                           32 plaatsen

Meld je aan vóór 1 april 2018, maar let op: een opleiding kan ook eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt

Meld je nu aan voor de opleiding Podium- en Evenemententechniek.