<

Podium- en evenemententechniek

Met de mbo-opleiding Podium- en Evenemententechniek speel jij later de hoofdrol achter de schermen in de fascinerende theater- en evenementenwereld. Jij zorgt ervoor dat elke productie technisch vlekkeloos verloopt.

niveau

3/4

duur

2/3 jr.

vorm

BOL

toelating

vmbo *

Vanaf kaderberoepsgerichte leerweg

Bekijk de video over Podium- en Evenemententechniek

Opleiding podium- en evenemententechniek

In de opleiding Podium- en Evenemententechniek leer je hoe je een voorstelling of (pop)evenement tot leven brengt met licht, geluid en decors. Want daar draait het om in de opleiding Podium- en Evenemententechniek.

Op het Grafisch Lyceum Rotterdam kun je deze mbo-opleiding volgen op niveau 3 en 4. De opleiding duurt drie jaar en start met een basisdeel. In de loop van het eerste jaar kies je een specialisatie. Je loopt een jaar stage bij een bedrijf dat aansluit bij de specialisatie die jij hebt gekozen.

Vakken

Je krijgt vakken op het gebied van lichttechniek, geluidstechniek en podiumtechniek en je gaat werken met verschillende soorten theaterspots en studiolampen, microfoons, mengpanelen, lichtcomputers, versterkers en andere technische apparatuur.

Dit werk houdt in dat je veel fysiek bezig bent in de grote praktijkruimtes van het Grafisch Lyceum Rotterdam: apparatuur sjouwen en tillen, sets op- en afbouwen. Je krijgt ook lessen in veiligheid, klimmen, facilitaire middelen, theatergeschiedenis, besturingstechniek, opnametechniek en computertechnologie.

Natuurlijk ontbreken algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, maatschappijleer en sport niet.

Specialisaties Podium- en evenemententechniek

In de loop van het eerste jaar kies je een richting (mede afhankelijk van je resultaten). In de specialisatie Podium- en Evenemententechnicus leer je alles over licht, geluid en decor. In de specialisatie Lichttechnicus leer je hoe je evenementen, theatershows, concerten en tv-producties met lichteffecten tot leven brengt. In de specialisatie Geluidstechnicus leer je hoe je met geluid een emotie toe te voegen aan evenementen en optredens.

Jouw toekomst als podium- en evenemententechnicus

Als podium- en evenemententechnicus werk je bij het theater, de schouwburg, het muziekcentrum, een theatergezelschap, een producent (opera, dans, drama, cabaret), een festival, een poppodium of een verhuurbedrijf van professionele apparatuur.

Op het gebied van theatertechniek kun je doorleren op het hbo bij de Theaterschool Amsterdam, richting Techniek & Theater.

Is dit iets voor jou?

Voor een baan in de wereld van podiumkunsten en evenementen is het natuurlijk belangrijk dat je van techniek houdt. Ook heb je belangstelling voor de theater- en evenementenwereld. Het is een stevig en fysiek beroep, waarbij je vaak in de avonduren en de weekenden zal werken.

Het is belangrijk dat je flexibel bent en goed kunt omgaan met chaotische situaties zoals slecht weer, grote mensenmassa's, gespannen artiesten en veeleisende productieleiders of regisseurs. Je kunt onder druk je hoofd koel houden en probleemoplossend werken.

Toelating Podium- en evenemententechniek

Voor de opleiding Podium- en Evenemententechniek bekijk je een voorlichtingsvideo. Alle informatie over de kennismakingsactiviteiten ontvang je zodra je je hebt aangemeld. De volgorde van plaatsing gebeurt op basis van volledige afronding van de toelatingsprocedure.

numerus fixus

Meld je vóór 1 april 2021 aan. Let op: voor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per opleiding:

  • Podium- en Evenemententechniek (niveau 3/4):          64 plaatsen BOL / 32 plaatsen BBL

De aanmelding kan eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt.

Meld je nu aan voor de opleiding Podium- en Evenemententechniek.

Werken en leren (BBL)

Deze opleiding kun je ook in de BBL-route volgen. Klik hier voor meer informatie hierover.