<

Lichttechnicus

In de mbo-opleiding Lichttechnicus leer je hoe je evenementen, theatershows, concerten en tv-producties met lichteffecten tot leven brengt. Hoe licht je de verschillende scènes van een grote musical uit? Wat voor lichteffecten kun je gebruiken bij een cabaretvoorstelling, moderne dans, een televisieshow of een muziekfestival? En hoe realiseer je de opvallende lichtshows bij een popconcert?

niveau

4

duur

3jr.

vorm

BOL

toelating

vmbo *

Vanaf kaderberoepsgerichte leerweg

Opleiding Lichttechniek

In de opleiding Lichttechniek leer je zowel technische als artistieke ondersteuning aan podiumproducties en evenementen te bieden. Je vertaalt de creatieve ideeën van de regisseur en de lichtontwerper naar een perfect opgebouwd lichtplan. Hierin neem je allerlei soorten belichting op, zodat je precies de sfeer en effecten kunt realiseren die de regisseur of productieleider zoekt. Je zorgt ervoor dat alle lichtapparatuur zorgvuldig wordt opgebouwd en geprogrammeerd.

Je leert hoe je tijdens de voorstelling of het optreden de lichttafels, mengpanelen en andere apparatuur bedient. Na afloop ben je verantwoordelijk voor de afbouw van de lichtapparatuur. Je rol is afhankelijk van de grootte van de productie. Bij kleinere producties ben je misschien de enige uitvoerende lichttechnicus en bij grotere producties moet je waarschijnlijk één of meerdere mensen aansturen.

Vakken

In de opleiding Lichttechniek krijg je vakken als theorie licht, elektrotechniek, verschillende armaturen, lichtplannen inhangen en aansluiten, lichttafel programmeren en bedienen, lichtplannen maken, sociale vaardigheden, ondernemersvaardigheden, midi en ethernet.

Natuurlijk krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, maatschappijleer en sport. Je doet veel praktijkervaring op, zowel in onze studio's als in de beroepspraktijk tijdens je stages.

Jouw toekomst als lichttechnicus

Na je opleiding kun je terechtkomen bij theaters, theatergezelschappen, evenementen, festivals, poppodia, verhuurbedrijven en schouwburgen of bij een bepaalde productie of specifiek evenement als vast crewlid. Dat kan in Nederland zijn, maar ook daarbuiten. Aan de slag als freelancer kan ook, dat is in de theaterwereld heel gewoon.

Op het gebied van Theatertechniek kun je doorleren op het hbo bij de Theaterschool Amsterdam, richting Techniek & Theater.

Is lichttechniek iets voor jou?

Als lichttechnicus houd je natuurlijk van techniek en van de theaterwereld. Je bent zeer visueel ingesteld en je hebt gevoel voor timing. Verder moet je affiniteit hebben met wat er op het podium gebeurt en goed aanvoelen wat een regisseur wil bereiken. Daarom is er in de opleiding ook veel aandacht voor de artistieke kant van producties. Verder ben je flexibel, oplossingsgericht en vind je het niet erg om in de avonden en weekenden te werken.

Toelating Podium- en evenemententechniek

Voor de opleiding Podium- en Evenemententechniek bekijk je een voorlichtingsvideo. Alle informatie over de kennismakingsactiviteiten ontvang je zodra je je hebt aangemeld. De volgorde van plaatsing gebeurt op basis van volledige afronding van de toelatingsprocedure.

numerus fixus

Meld je vóór 1 april 2021 aan. Let op: voor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per opleiding:

  • Podium- en Evenemententechniek (niveau 3/4):          64 plaatsen BOL / 32 plaatsen BBL

De aanmelding kan eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt.

Meld je nu aan voor de opleiding Podium- en Evenemententechniek.

Wat kun je worden?

  • Lichttechnicus

    Tim Schuurmans volgde de opleiding Podium- en Evenemententechniek aan het GLR. Hij specialiseerde zich als lichttechnicus.

    Lees interview

Rechtstreeks mailen
naar info@glr.nl

Mail je vraag