<

Podium- en evenemententechnicus

In de mbo-opleiding Podium- en Evenemententechnicus niveau 3 leer je alles over licht, geluid en decor. Hoe kun je met licht de sfeer op het podium bepalen? Hoe licht je artiesten, decorstukken of rekwisieten uit met verschillende soorten spots? Wat is de techniek achter bewegende decors? Hoe bouw je spanning op met geluid? In deze opleiding leer je het allemaal.

niveau

3

duur

2jr.

vorm

BOL

toelating

vmbo *

Vanaf kaderberoepsgerichte leerweg

Opleiding podiumtechniek

Als podiumtechnicus werk je in theaters en bij festivals en evenementen. Je zorgt voor de opbouw en bediening van alle geluids- en belichtingsinstallaties. Ook zorg je voor de beeldtechniek als er gewerkt wordt met projectieschermen, video, televisie en camera's. Verder realiseer je samen met de rest van de crew de decors, podia, vloeren en andere podiumvoorzieningen.

In de opleiding Podium- en evenemententechniek werk je met verschillende soorten theaterspots en studiolampen, microfoons, mengpanelen, lichtcomputers, versterkers en andere technische apparatuur. Ook maak je uitgebreid kennis met de theater- en evenementenwereld en alle technische aspecten die bij een productie komen kijken. Een heel afwisselend beroep dus, waarbij technische kennis, teamwork en precisie heel belangrijk zijn.

Vakken

Je krijgt vakken op het gebied van lichttechniek, geluidstechniek, beeldtechniek, veiligheid, klimmen, facilitaire middelen, decortechniek, theatergeschiedenis, podiumtechniek, besturingstechniek, opnametechniek en computertechnologie.

Natuurlijk krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, maatschappijleer en sport. Je doet veel praktijkervaring op, zowel in onze geavanceerde licht-, geluids- en toneelstudio's als bij bedrijven tijdens je stages.

Jouw toekomst als technicus

Na de opleiding kun je aan de slag als allround AV- of podiumtechnicus bij theaters, theatergezelschappen, evenementen, festivals, poppodia, verhuurbedrijven en schouwburgen of bij een bepaalde productie of specifiek evenement als vast crewlid. Dat kan in Nederland zijn, maar ook daarbuiten. Aan de slag als freelancer kan ook, dat is in de theaterwereld heel gewoon.

Door vervolgopleidingen en het opdoen van ervaring kun je doorgroeien naar beroepen als podiumtechnicus, audiovisueel medewerker, licht- of geluidstechnicus, beeldtechnicus, toneelmeester, stagemanager of hoofd techniek.

Is dit iets voor jou?

Voor een baan in de podium- en evenementenwereld is het natuurlijk belangrijk dat je van techniek houdt. Ook heb je belangstelling voor de theater- en evenementenwereld. Het is een stevig en fysiek beroep, waarbij je vaak in de avonduren en de weekenden zal werken. Het is belangrijk dat je flexibel bent en goed kunt omgaan met chaotische situaties zoals slecht weer, grote mensenmassa's, gespannen artiesten en veeleisende productieleiders of regisseurs. Je kunt onder druk je hoofd koel houden en probleemoplossend werken.

Toelating Podium- en evenemententechniek

Voor de opleiding Podium- en Evenemententechniek bekijk je een voorlichtingsvideo. Alle informatie over de kennismakingsactiviteiten ontvang je zodra je je hebt aangemeld. De volgorde van plaatsing gebeurt op basis van volledige afronding van de toelatingsprocedure.

numerus fixus

Meld je vóór 1 april 2021 aan. Let op: voor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per opleiding:

  • Podium- en Evenemententechniek (niveau 3/4):          64 plaatsen BOL / 32 plaatsen BBL

De aanmelding kan eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt.

Meld je nu aan voor de opleiding Podium- en Evenemententechniek.

Wat kun je worden?

  • Theatertechnicus

    Seda werkt in een theater. Samen met een team is ze verantwoordelijk voor alle techniek rondom een voorstelling. In de toekomst zou ze graag met een vaste voorstelling willen meereizen.

    lees interview

Rechtstreeks mailen
naar info@glr.nl

Mail je vraag