Podium- en evenemententechnicus

Licht, geluid en decor, daar draait het om in de niveau 3-opleiding Podium- en evenemententechnicus. Hoe kun je met licht de sfeer op het podium bepalen? Hoe kun je artiesten, decorstukken of rekwisieten uitlichten met verschillende soorten spots? Wat is de techniek achter bewegende decors? Hoe kun je spanning opbouwen met geluid? In deze richting leer je het allemaal.

niveau

3

duur

3jr.

vorm

BOL

toelating

vmbo *

Vanaf kaderberoepsgerichte leerweg

Als podiumtechnicus werk je in theaters en bij festivals en evenementen. Je zorgt voor de opbouw en bediening van alle geluids- en belichtingsinstallaties. Ook zorg je voor de beeldtechniek als er gewerkt wordt met projectieschermen, video, televisie en camera's. Verder realiseer je samen met de rest van de crew de decors, podia, vloeren en andere podiumvoorzieningen.

In de opleiding Podium- en evenemententechniek ga je werken met verschillende soorten theaterspots en studiolampen, microfoons, mengpanelen, lichtcomputers, versterkers en andere technische apparatuur. Ook maak je uitgebreid kennis met de theater- en evenementenwereld en alle technische aspecten die bij een productie komen kijken. Een heel afwisselend beroep dus, waarbij technische kennis, teamwork en precisie heel belangrijk zijn.

Vakken

In de opleiding Podium- en evenemententechniek krijg je vakken op het gebied van lichttechniek, geluidstechniek, beeldtechniek, veiligheid, klimmen, facilitaire middelen, decortechniek, theatergeschiedenis, podiumtechniek, besturingstechniek, opnametechniek en computertechnologie. Natuurlijk krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, maatschappijleer en sport. Je doet veel praktijkervaring op, zowel in onze geavanceerde licht-, geluids- en toneelstudio's als bij bedrijven tijdens je stages.

Jouw toekomst

Na de opleiding kun je aan de slag als allround AV- of podiumtechnicus bij theaters, theatergezelschappen, evenementen, festivals, poppodia, verhuurbedrijven en schouwburgen of bij een bepaalde productie of specifiek evenement als vast crewlid. Dat kan in Nederland zijn, maar ook daarbuiten. Aan de slag als freelancer kan ook, dat is in de theaterwereld heel gewoon. Door vervolgopleidingen en het opdoen van ervaring kun je doorgroeien naar beroepen als podiumtechnicus, audiovisueel medewerker, licht- of geluidstechnicus, beeldtechnicus, toneelmeester, stagemanager of hoofd techniek.

Iets voor jou?

Voor een baan in de podium- en evenementenwereld is het natuurlijk belangrijk dat je van techniek houdt. Ook heb je belangstelling voor de theater- en evenementenwereld. Het is een stevig en fysiek beroep, waarbij je vaak in de avonduren en de weekenden zal werken. Het is belangrijk dat je flexibel bent en goed kunt omgaan met chaotische situaties zoals slecht weer, grote mensenmassa's, gespannen artiesten en veeleisende productieleiders of regisseurs. Je kunt onder druk je hoofd koel houden en probleemoplossend werken.

Toelating Podium- en evenemententechniek

Je maakt een digitale beroepsbeeldtest en woont een voorlichtingsbijeenkomst bij op het GLR. Alle informatie over deze kennismakingsactiviteiten ontvang je zodra je je hebt aangemeld.

numerus fixus

Voor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per richting:

 • Podium- en evenemententechnicus (niveau 3):         32 plaatsen
 • Lichttechnicus (niveau 4):                                                 32 plaatsen
 • Geluidstechnicus (niveau 4):                                           32 plaatsen

Meld je aan vóór 1 april 2018, maar let op: een opleiding kan ook eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt

Meld je nu aan voor de opleiding Podium- en evenemententechniek (Podium- en evenemententechnicus).

Wat kun je worden?

 • licht- en geluidstechnicus

  Alex studeerde in 2007 af. Hij vond vooral de praktijk gedeeltes van de opleiding erg leuk. Inmiddels werkt hij als licht- en geluidstechnicus.

  lees interview

 • Theatertechnicus

  Seda werkt in een theater. Samen met een team is ze verantwoordelijk voor alle techniek rondom een voorstelling. In de toekomst zou ze graag met een vaste voorstelling willen meereizen.

  lees interview

Stel een vraag