<

Redactiemedewerker

Nieuws is overal en informatie verspreidt zich razendsnel via radio, tv, kranten en online media. Wanneer actualiteit en feitelijke informatie jouw belangstelling hebben, dan is de opleiding Redactiemedewerker iets voor jou.

niveau

4

duur

3jr.

vorm

BOL

toelating

vmbo *

Vanaf kaderberoepsgerichte leerweg

Opleiding tot Redactiemedewerker

In de opleiding tot redactiemedewerker leer je nieuws en informatie op verschillende wijzen te brengen.

Je schrijft teksten, neemt interviews af, verzorgt achtergrondverhalen en reportages en je maakt of bewerkt audio-, foto- en videomateriaal. Deze boodschappen zijn journalistiek van aard of meer gericht op communicatie. Je presenteert ze als drukwerk, op het web, via social media of bijvoorbeeld in een expositie.

Je hanteert de regels van zorgvuldigheid en je leert communicatieadviezen te geven. Tijdens de opleiding werk je samen aan realistische onderwijsleerprojecten. Je doet daarvoor onderzoek, telefoneert of gaat de straat op om mensen te interviewen. Je bedenkt onderwerpen en invalshoeken en maakt op basis daarvan filmpjes, radio-, foto- of geschreven reportages. Je houdt je bezig met het schrijven van onder meer nieuwsberichten, achtergrondverhalen, persberichten voor evenementen of teksten voor brochures.

In deze driejarige opleiding loop je een jaar stage bij een bedrijf of organisatie, waar je ook afstudeert.

Vakken

In de opleiding Redactiemedewerker krijg je vakken als journalistiek, communicatie & PR, onderzoek doen, fotografie, radio, audiovisueel, web, maatschappijleer en ondernemen.

Je leert onder meer doelgroepgericht en professioneel schrijven, planmatig werken, fotograferen, filmen, radio-items maken en publiceren op het web. Je leert software te gebruiken, onder meer van Adobe, waarmee je beeld en geluid kunt bewerken. En je leert hoe je webpagina's kunt vormgeven en onderhouden.

Natuurlijk staan de basisvakken rekenen, Nederlands en Engels ook op het lesprogramma.

Bekijk het magazine

Raak geïnspireerd door het werk van onze studenten. En ontdek of jouw toekomst in de wereld van mediaredactie ligt.

Jouw toekomst als redactiemedewerker

Als redactiemedewerker kun je aan de slag in diverse branches bij profit- en nonprofitorganisaties. Denk aan communicatieafdelingen bij organisaties en bedrijven, (web)redacties van kranten, tijdschriften, huis-aan-huisbladen, (lokale/regionale) radio en tv, of bij communicatie- en tekstbureaus.

Verder leren in het hbo kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld richting journalistiek of communicatie.

Is Redactiemedewerker iets voor jou?

Ben jij snel geboeid over wat je ziet, ben je vindingrijk, flexibel en gedreven? Bedenk je graag oplossingen als iets een keer niet mee zit en houd je van zaken uitzoeken? En ben je nieuwsgierig, goed in Nederlands en heb je geen negen-tot-vijfmentaliteit? Dan is de opleiding Redactiemedewerker iets voor jou!

Toelating Redactiemedewerker

Je maakt een digitale beroepsbeeldtest en woont een voorlichtingsbijeenkomst bij op het GLR. Voor de opleiding Redactiemedewerker kom je ook een dagdeel naar school voor een introductiebijeenkomst. Alle informatie over deze kennismakingsactiviteiten ontvang je zodra je je hebt aangemeld.

Numerus Fixus

Voor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per opleiding:

 • Redactiemedewerker:       128 plaatsen

Meld je aan vóór 1 april 2018, maar let op: een opleiding kan ook eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt.

Numerus fixus

Helaas kun je je voor deze opleiding niet meer aanmelden voor het schooljaar 2018-2019, het aantal aanmeldingen overstijgt de numerus fixus.

Wat kun je worden?

 • Journalist

  Kevin Spanjersberg volgde van 2011 - 2014 de opleiding Redactioneel Medewerker. Nu werkt hij als journalist voor diverse media.

  Lees interview

 • Freelance journalist en redacteur

  Eveline Meijer slaagde in 2015 voor haar opleiding Redactioneel medewerker. Nu is zij redacteur voor Clipboard Publishing en freelance journalist.

  Interview Eveline Meijer

Stel een vraag