<

Redactiemedewerker

Nieuws is overal en informatie verspreidt zich razendsnel via radio, tv, kranten en online media. Wanneer actualiteit en feitelijke informatie jouw belangstelling hebben, dan is de opleiding Redactiemedewerker iets voor jou.

niveau

4

duur

3jr.

vorm

BOL

toelating

vmbo *

Vanaf kaderberoepsgerichte leerweg

Bekijk de video over Redactiemedewerker

Opleiding tot Redactiemedewerker

Als redactiemedewerker breng je nieuws of informatie op verschillende manieren. Je schrijft teksten, neemt interviews af, verzorgt achtergrondverhalen en reportages, maakt of bewerkt audio-, foto- en videomateriaal.

Deze boodschappen zijn journalistiek van aard of meer gericht op communicatie. Je schrijft verschillende soorten teksten zoals nieuwsberichten, achtergrondverhalen, persberichten voor evenementen of teksten voor brochures.

Je presenteert al je producten - tekst en beeldwerk - op het web, via social media, in drukwerk maar ook crossmediaal. Tijdens de opleiding Redactiemedewerker werk je samen aan realistische onderwijsleerprojecten. Je doet daarvoor onderzoek, telefoneert en interviewt (ervarings)deskundigen. Je bedenkt onderwerpen en invalshoeken en maakt op basis daarvan filmpjes, radio-, foto- of geschreven reportages. Je hanteert daarbij de regels van zorgvuldigheid.

In deze driejarige mbo-opleiding loop je een jaar stage bij een bedrijf of organisatie, daar studeer je af.

Vakken

In de mbo-opleiding Redactiemedewerker krijg je vakken als journalistiek, communicatie & PR, onderzoek doen, fotografie, radio, audiovisueel, web, maatschappijleer en ondernemen.

Je leert onder meer doelgroepgericht en professioneel schrijven, filmen en fotograferen. Je maakt radio-items en publiceert op het web. Je leert software gebruiken waarmee je beeld en geluid bewerkt en je leert hoe je webpagina's kunt vormgeven en onderhouden.

Naast de beroepsgerichte vakken, krijg je ook vakken als ondernemersvaardigheden, Nederlands, Engels, rekenen, maatschappijleer, loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) en sport.

Jouw toekomst als redactiemedewerker

Als redactiemedewerker kun je aan de slag in diverse branches bij profit- en non-profitorganisaties. Denk aan communicatieafdelingen bij organisaties en bedrijven, (web)redacties van kranten, tijdschriften, huis-aan-huisbladen, (lokale en regionale) radio en tv, of bij communicatie- en tekstbureaus.

Verder leren in het hbo kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld richting journalistiek of communicatie.

Is Redactiemedewerker iets voor jou?

Vind jij veel onderwerpen interessant en houd je van zaken tot in detail uitzoeken? Ben je vindingrijk en creatief in het bedenken van oplossingen? En ben je flexibel, gedreven en goed in Nederlands? Dan is de opleiding Redactiemedewerker zeker iets voor jou!

Toelating Redactiemedewerker

Voor de opleiding Redactiemedewerker bekijk je een voorlichtingsvideo en maak je thuis een opdracht. Alle informatie over deze kennismakingsactiviteiten ontvang je zodra je je hebt aangemeld. De volgorde van plaatsing gebeurt op basis van volledige afronding van de toelatingsprocedure.

Numerus Fixus

Meld je vóór 1 april 2021 aan. Let op: voor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per opleiding:

 • Redactiemedewerker:        64 plaatsen

De inschrijving kan eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt. 

Meld je nu aan voor de opleiding Redactiemedewerker.

Wat kun je worden?

 • Journalist

  Kevin Spanjersberg volgde van 2011 - 2014 de opleiding Redactioneel Medewerker. Nu werkt hij als journalist voor diverse media.

  Lees interview

 • Freelance journalist en redacteur

  Eveline Meijer slaagde in 2015 voor haar opleiding Redactioneel medewerker. Nu is zij redacteur voor Clipboard Publishing en freelance journalist.

  Interview Eveline Meijer

Rechtstreeks mailen
naar info@glr.nl

Mail je vraag