De wereld van de digitale techniek

Mediatechnologie

In de creatieve wereld van media en design is ict niet weg te denken! Van de nieuwste software tot digitale media en van websites tot vernieuwende games, het werkt allemaal dankzij vooruitstrevende informatietechnologie. Heb jij een passie voor alles wat met media en ict te maken heeft? Dan is de opleiding Mediatechnologie op het Grafisch Lyceum Rotterdam iets voor jou!

niveau

4

duur

3jr.

vorm

BOL

toelating

vmbo *

Vanaf kaderberoepsgerichte leerweg (bij voorkeur met wiskunde)

In de ict-opleiding Mediatechnologie doe je veel specialistische kennis op van media, apparatuur en software. Al direct bij aanmelding kies je een specialisatie: Applicatie- mediaontwikkelaar of Netwerk- en mediabeheerder. In deze mbo-opleiding werk regelmatig in teams, ook met studenten van andere opleidingen, aan realistische praktijkopdrachten. De opleiding duurt drie jaar, waarvan je dertig weken stageloopt bij een bedrijf. In het bedrijf studeer je ook af.

Vakken

Kies je voor de richting Applicatie- mediaontwikkelaar, dan krijg je vakken op het gebied van programmeren, ook voor het mobiele platform, en verdiep je je onder meer in PHP, HTML5/CSS3, ASP.NET, Actionscript, JQuery, Unity, gameplay en netwerkgames. In de richting Netwerk- en mediabeheerder krijg je les in het configureren van servers en applicaties en leer je hoe je verschillende besturingssystemen met elkaar integreert, hoe je een webserver opzet en een cms configureert. Ook ga je aan de slag met applicaties om video’s of live beelden te streamen naar je computer, tablet of telefoon. Je krijgt onder meer les in Powershell en Watchout. In deze ict opleiding krijg je natuurlijk ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, maatschappijleer en sport.

Specialisaties

Al direct bij aanmelding kies je een specialisatie:

Jouw toekomst

Met de kennis en vaardigheden die je met deze mbo-opleiding opdoet, ben je straks klaar om je verder te ontwikkelen in een afwisselende ICT-functie binnen de creatieve mediawereld, bij bedrijven die zich bezighouden met het ontwerpen, realiseren en beheren van (cross)media-uitingen. Denk aan bedrijven die websites, apps en games maken, of audiovisuele productiebedrijven. Doorleren op het hbo kan ook, bijvoorbeeld in de it-opleidingen Mediatechnologie, Multimedia Design, ICT Media Design, Gamedevelopment, Informatica of Digitale communicatie.

Iets voor jou?

Je bent creatief in het zoeken naar oplossingen voor technologische vraagstukken en je hebt belangstelling voor computers, digitale technologie en nieuwe media. Jij vindt het leuk en belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen dit vakgebied. Daarnaast heb je doorzettingsvermogen en kun je goed omgaan met tijdsdruk.

Toelating Mediatechnologie

Voor de opleiding Mediatechnologie maak je een digitale capaciteitentest. 

Aanmelden

Voor deze opleiding moet je je meteen aanmelden voor een specialisatie. Ga naar de pagina met de specialisatie die jou het meest aanspreekt en meld je via die pagina aan. 

Wat kun je worden?

 • ICT-specialist

  Danny Emmerik volgde de opleiding Mediatechnologie op het GLR. Hij werkt nu bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

  Lees interview

 • Ondernemer

  Erik van Heck heeft zowel zijn vmbo als mbo-opleiding gevolgd op het GLR. Nu leert hij verder op het hbo en heeft hij zijn eigen bedrijf.

  Lees interview

 • Servicedesk medewerker

  Siddharth Roeplal volgde de studierichting Workflow-beheer in de media. In 2013 behaalde hij zijn diploma. Nu werkt hij als Servicedesk medewerker.

  Lees interview

 • Bachelor Information and Communication Technology

  Jennifer Wennekers heeft de opleiding Mediatechnologie gevolgd, met als specialisatie Workflow Beheer. Inmiddels heeft zij de hbo-studie System and Network Engineering met veel succes afgerond en wil ze nog verder leren om een master te halen.

  Lees interview

 • Ondernemer

  Wout Bakker heeft de opleiding Mediatechnologie gevolgd. Tijdens de opleiding startte hij al zijn eigen bedrijf: GB Designers.

  Lees interview

Stel een vraag