De kosten van een opleiding

<

Financiën

De kosten van een opleiding bestaan uit lesgeld en de aanschaf van studieboeken, readers en materiaal. De hoogte van een aantal kosten verschilt per leerjaar, maar we kunnen je wel een indicatie geven van het bedrag dat je ongeveer aan je studie zult besteden.

Lesgeld

De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Je hoeft dit lesgeld alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. Je kunt rekening houden met ongeveer 1.200 euro voor een BOL-opleiding. Dit geld betaal je aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), dus niet aan het GLR. Kijk op de site van de DUO voor meer informatie: www.duo.nl.

Aanschaf boeken, readers en materialen

De hoogte van deze kosten verschilt per opleiding en per leerjaar, maar je kunt rekening houden met een bedrag tussen de 300 en 500 euro. Op het GLR werken we veel met readers. Hierdoor hoef je niet voor elk vak dure boeken aan te schaffen. Er is een mogelijkheid om een tegemoetkoming te krijgen voor de aanschaf van lesmateriaal. Informeer hierover bij de afdeling Financiële Zaken van het GLR.

Overig

Beursbezoeken, introductieactiviteiten, softwarelicenties, festiviteiten, extra sportactiviteiten en faciliteiten worden geheel vergoed door de school. Het GLR vraagt hiervoor geen vrijwillige schoolbijdrage. Daarnaast kun je tijdens je studie minimaal één keer mee op een (inter)nationale excursie van een aantal dagen. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de keuze van de excursie en variëren van ongeveer 150 euro tot 450 euro.

Studiefinanciering en reisproduct

Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het mbo volgt, kun je studiefinanciering aanvragen. Studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs, een aanvullende beurs, een studentenreisproduct en eventueel een lening. Als je jonger bent dan 18 jaar en naar het mbo gaat, dan krijg je geen studiefinanciering maar kun je wel een studentenreisproduct aanvragen. Hiermee reis je gratis of met korting met het openbaar vervoer. Meer informatie en de voorwaarden vind je op de website van DUO: www.duo.nl.