<

Faciliteiten

Het Grafisch Lyceum Rotterdam biedt de meest uitgebreide faciliteiten om leerlingen te ondersteunen tijdens de opleiding. Zo beschikt de school – als enige VMBO in Nederland - over een eigen radiostation: FLEX FM. Hier leren de leerlingen hun eigen radioprogramma's maken. De voorbereiding en de uitvoering van de radioprogramma's zijn verwerkt in diverse lessen. Maar het VMBO voor Vormgeven en Media biedt meer.

ICT

Binnen de hele school speelt ICT een prominente rol. De school stelt alle leerlingen een MacBook ter beschikking. Deze MacBooks worden aan het eind van de lesdag opgeborgen in de kluis van de leerlingen en daar opgeladen. Op de MacBooks zijn tal van programma’s geïnstalleerd die de meeste grafische bedrijven ook gebruiken. In de Grafimedia-lessen leren de leerlingen hoe zij al deze programma’s moeten gebruiken. Alle leerlingen kunnen gebruikmaken van het uitgebreide computernetwerk en de internetfaciliteiten van de school. De school heeft ook een online leeromgeving: Magister. Hier is veel lesmateriaal digitaal te vinden. Ouders en leerlingen kunnen via internet de studievoortgang, cijfers, absentiegegevens en foto’s van excursies en schoolfeesten bekijken.

Alle leerlingen krijgen een MacBook ter beschikking

Printmedialokaal

Op de computers in het Printmedialokaal leren leerlingen werken met creatieve software, die gebruikt wordt bij het ontwerpen van media. Denk bijvoorbeeld aan Photoshop om digitaal foto’s te bewerken, InDesign om mooie pagina lay-outs te maken en Illustrator om vrij te ontwerpen en digitaal te tekenen. Het lesmateriaal wordt digitaal aangeleverd. De leerlingen verwerken de opdrachten meestal ook digitaal, zij kunnen deze opslaan in hun persoonlijke map. De docent controleert in de map of het werk gedaan is en of de kwaliteit van het werk in orde is.

Leerlingen leren ook werken met printmedia-apparatuur, zoals drukpersen

Interactieve media en AV

Ook op het gebied van interactieve vormgeving en AV (audiovisueel: geluid en beeld) heeft het VMBO voor Vormgeven en Media veel faciliteiten. Op de Macbooks leren de leerlingen werken met programma’s voor het maken van websites en interactieve presentaties, zoals Director. Met programma’s als Premiere en Final Cut Express kunnen ze ervaring opdoen met het maken en bewerken van video-opnamen. 

AV/Theatertechniekapparatuur

Het VMBO voor Vormgeven en Media beschikt over een indrukwekkende hoeveelheid professionele AV-apparatuur, waaronder film/videocamera's, mengpanelen en computergeprogrammeerde licht- en geluidstafels en theaterlampen en -spots. 
Hier gebruiken leerlingen ICT om licht, beeld en geluid met behulp van de digitale apparatuur tot in de puntjes te regelen.

Het vmbo beschikt over allerlei apparatuur op het gebied van theatertechniek

Open Leercentrum

In ons Open Leercentrum kunnen leerlingen de hele dag onder begeleiding aan de slag met hun eigen MacBook. Bijvoorbeeld om werkstukken te maken of om informatie op te zoeken voor opdrachten. Ook staan er scanners en printers. Leerlingen die willen oefenen met hulpprogramma's voor taal of wiskunde of een test willen doen, kunnen hiervoor ook in het Open Leercentrum terecht.