Inloggen MBO

Studenten kunnen hieronder inloggen op Mijn GLR en Osiris. Ouders van studenten jonger dan 18 jaar, kunnen via de onderste knop inloggen op het ouderportaal van Osiris. Meer info vind je HIER.

Inloggen VMBO

Ga naar de vmbo-site en bekijk smoelenboek, documenten en foto’s.

Naar nieuwsoverzicht

Software Developersbouwen WOII-app

  • /
  • Nieuws/
  • Software Developers bouwen WOII-app

Leren van WOII

Hoe zag het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 er nu écht uit? Door middel van een app met augmented reality, gebouwd door onze studenten Software Developer, kunnen Rotterdamse leerlingen de aanval straks meebeleven tijdens een èchte vlucht over de stad. Door de app tijdens de vlucht voor het raam te houden, vlieg je ineens tussen de Duitse gevechtsvliegtuigen en zie je welke ramp zich voltrok in de binnenstad. 

Het project ‘Leren van WOII, project Brandgrens’ is een initiatief van Django Boer, bestuurder van Aeroplane Cruise Rotterdam Coöperatie. Deze organisatie helpt het basis- en voorgezet onderwijs met het geven van inspirerende techniekopdrachten vanuit de beroepspraktijk. Ook het Stadsarchief Rotterdam, HEt Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en Museum Rotterdam 40-45 zijn bij het project betrokken. 

Onderwijs over WOII

‘Met dit project willen we bereiken dat alle Rotterdamse leerlingen de aanval van mei ’40 en het effect op hun stad beter begrijpen. En daarmee ook het belang van vrijheid, democratie en rechtstaat’, vertelt Django. ‘Tot nu toe is de herdenking van de Tweede Wereldoorlog vooral iets van de Nederlanders die het echt hebben meegemaakt. Nu deze generatie langzaam wegvalt, wordt de behoefte aan onderwijs over de WOII groter. Het mooie is dat we in deze samenwerking meteen het museumbezoek met WOII-thematiek stimuleren.’

Live bij de aanval

Django vervolgt: ‘De app zal straks tijdens een èchte vlucht boven Rotterdam gebruikt worden om beelden te projecteren voor het vliegtuigraam. Zo vlieg je straks 'live' mee met Duitse gevechtsvliegtuigen tijdens de aanval op Rotterdam, zie je de dropping van parachutisten over voormalig vliegveld Waalhaven en ‘licht’ de brandgrens op…’ De ontwikkeling van de app startte al in 2019 en meerdere groepen studenten van het GLR hebben eraan gewerkt. Vanwege covid heeft het ook lang stilgelegen. Sinds mei 2022 is een aantal studenten Software Developer weer actief aan de slag met de opdracht. ‘Ze verrichtten al het programmeerwerk, zoals het verwerken van de GPS-locaties en het aansturen van alle animaties en scenes in de app’, vertelt Django. 

Door middel van augmented reality vlieg je tussen de Duitse bommenwerpers

Tot grote hoogte

Floris van Dijk is als instructeur vanuit het GLR betrokken bij het project: ‘Het is geweldig dat onze studenten dit soort opdrachten aangeboden krijgen. Door aan echte projecten te werken, leren ze hoe het is om met een klant samen te werken en krijgen ze een goed beeld van hoe het er in het werkveld aan toe gaat. Ik heb wel een mooie groei gezien bij deze studenten.’ Om het uiteindelijke doel van de app goed te begrijpen, zijn de studenten letterlijk tot grote hoogte gestegen. Floris: ‘Ze hebben de app meermaals op de grond getest, maar ze zijn ook het vliegtuig in gestapt om een rondje over Rotterdam te vliegen en alles te testen. Hoe vaak maak je dat nou mee voor een schoolopdracht...!’ 

Lancering

De officiële lancering van de app staat gepland voor na de zomervakantie. Rotterdamse scholen in het basis- en voorgezet onderwijs kunnen de app en het lespakket dan gebruiken in de vakken geschiedenis of maatschappijleer. 

 

Brandgrens

14 mei 1940. Een Duits bombardement van nog geen kwartier vernietigt de binnenstad van Rotterdam. Nederland capituleert. De stad brandt nog dagen en de begrenzing van het verwoeste gebied krijgt een unieke Rotterdamse benaming: de brandgrens. Kijk voor meer info op Brandgrens.nl

Volg ons op