Inloggen MBO

Ga naar Mijn GLR en bekijk je rooster, beoordelingen, documenten en meer.

Inloggen MBO

Inloggen VMBO

Ga naar de vmbo-site en bekijk smoelenboek, documenten en foto’s.

Inloggen VMBO
Interessegebieden

AllroundSignmaker (BBL)

Facts

  • Niveau: 3
  • Duur: 1-2 jaar
  • Vorm: BBL
  • Toelating: Diploma mbo-niveau 2, bij voorkeur diploma Mediamaker, Medewerker Sign of Medewerker Printmedia
Brochure aanvragenAanmelden

over de opleiding

In de opleiding Allround Signmaker leer je beletteringen en signproducten maken voor onder andere winkelgevels en auto's, reclameborden, bewegwijzering, vlaggen en spandoeken . Daarbij leer je aangeleverde beelden, teksten en ontwerpen digitaal op te maken en voorbereiden voor productie.

Je leert werken met allerlei hightech apparatuur, zoals printers, plotters, hittepersen en graveer- en freesmachines. Specifiek voor niveau 3 is dat je naast de technische skills ook leert een plan van aanpak te maken, ontwerpen te maken en op te leveren, en een project voor te bereiden. Ook leer je om medewerkers aan te sturen en te begeleiden.

ERKEND LEERBEDRIJF

Om een BBL-opleiding te volgen, moet je eerst een baan hebben bij een bedrijf. Als je een baan gevonden hebt, meld je je aan bij het Grafisch Lyceum Rotterdam. Er wordt vanuit de opleiding contact met jou gelegd en de stagecoördinator van het Stagebureau neemt contact op met het bedrijf. Die sluit een praktijkovereenkomst af tussen jou, de werkgever en de school. Je stagecoördinator komt je tijdens de opleiding regelmatig opzoeken bij het bedrijf om te kijken hoe het met je gaat. Een praktijkopleider binnen het bedrijf helpt je met de dagelijkse praktijk van je opleiding.

opbouw van je studie

Wat leer je tijdens je studie?

Jaar 1

Aan de slag!

Je werkt vanaf begin september tot eind juni (een schooljaar) minimaal drie dagen per week bij een bedrijf als signmaker. Een dag in de week kom je naar het GLR voor een schooldag. Op deze dag krijg je o.a. ondersteuning bij het maken van een plan van aanpak en is er aandacht voor het maken van media-uitingen. Ook leer je praktische projectleiding uitvoeren, projecten voorbereiden, oefenen in het aansturen van medewerkers, de kwaliteit en voortgang van een project bewaken. Natuurlijk staat ook het ‘finetunen’ van signtechnieken op het programma, zoals wrappen of technieken die vanuit het leerbedrijf eventueel gewenst zijn. Ook werk je aan keuzedelen zoals carwrapping, oriëntatie op ondernemerschap of duurzaam produceren.

Jaar 2

Verder ontwikkelen of al afstuderen?

Ook in jaar 2 werk je minimaal drie dagen per week binnen het bedrijf als signmaker. Een dag in de week kom je naar het GLR voor een schooldag. 

Let op: De opleiding duurt 1 tot 2 jaar, afhankelijk van de vooropleiding. Het GLR streeft naar maatwerk in de BBL-opleidingen. Heb je de opleiding Medewerker Sign op niveau 2 afgerond, dan is de verwachting dat je binnen een jaar het diploma op niveau 3 kunt behalen. Studenten die vanuit de andere richtingen doorstromen, doen er naar verwachting 1,5 tot 2 jaar over.

Is Allround Signmaker iets voor jou?

  • Je bent gek op alles wat met media en creativiteit te maken heeft
  • Je hebt oog voor detail en kwaliteit en werkt graag samen met anderen
  • Je houdt van afwisseling en lekker praktisch bezig zijn

Volg ons op