Hou je van taal, ben je nieuwsgierig van aard en altijd op zoek naar nieuws? Maak daar je beroep van! In de mbo-opleiding Redactiemedewerker draait alles om het maken van content voor onder meer social media, magazines, websites, televisie of radio. Je vertelt graag verhalen en weet hoe je een boodschap over moet brengen in beeld, woord en geluid.
Als mediaredactiemedewerker breng je nieuws of informatie op verschillende manieren. Je leert de beginselen van journalistiek en communicatie. Je maakt podcasts en promotiefilms en bewerkt drukwerk en audio-, foto- en videomateriaal. Je schrijft verschillende soorten teksten zoals nieuwsberichten, achtergrondverhalen, persberichten voor evenementen of teksten voor brochures. Je presenteert al je producten op het web, via social media of in drukwerk. Je bent in staat crossmediaal te werken, waarbij je verschillende media voor je verhaal of boodschap weet in te zetten.
Aan de slag
Je leert onderzoek doen, doelgroepgericht en professioneel schrijven, interviewen, filmen en fotograferen. Je maakt radio-items en beeldreportages en publiceert deze op het web. Je leert software gebruiken waarmee je beeld en geluid bewerkt en je leert hoe je webpagina’s vormgeeft en onderhoudt. Je leert denken en handelen volgens de regels van journalistiek en communicatie.
Verdieping
In diverse projecten verdiep je je verder in het vak. Je kiest uit radio, tv, magazine of newsroom. Ook bereid je je voor op je stage die plaatsvindt in leerjaar 3.
Stage en afstuderen
Je loopt het hele jaar stage bij een bedrijf of organisatie. De tweede helft van je stage staat in het teken van je afstuderen.
Naast de vakken Nederlands, Engels, rekenen, sport, loopbaan en burgerschap, krijg je onder meer:
“Ik vond het altijd al leuk om voor de camera te staan en bij deze opleiding krijg je ook echt de kans. Het leukste vind ik de themalessen, dan voelt het alsof je bij een echt bedrijf werkt. Ik kijk met veel plezier terug naar het project Kijk Nou, ons eigen tv-programma. Daar kreeg ik de kans om in een studio een talkshow te presenteren. Dat is de richting waar ik later in verder wil.”
Na de opleiding Redactiemedewerker kun je aan de slag in diverse branches bij profit- en non-profitorganisaties. Denk aan communicatieafdelingen, (web)redacties van kranten, tijdschriften, radio en tv, of bij communicatie- en tekstbureaus. Doorleren op het hbo kan ook, bijvoorbeeld Journalistiek of Communicatie. Wil je later als zzp’er aan de slag? Dan is GLRXTRA een optie, een extra jaar op het GLR helemaal gericht op ondernemen en het starten van je eigen bedrijf.
Meld je vóór 1 april 2024 aan. De inschrijving kan eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt. Na je aanmelding start de toelatingsprocedure, die bestaat uit een aantal kennismakingsactiviteiten. Zo woon je een voorlichting bij op het GLR en maak je een aantal opdrachten. De volgorde van plaatsing gebeurt op basis van volledige afronding van de toelatingsprocedure. LEES HIER meer over de procedure.
Alumni - Anne Mulders
Anne Mulders studeerde van 2014-2017 op het GLR in de opleiding Redactiemedewerker.
Meer informatieAlumni - Kevin Spanjersberg
Kevin Spanjersberg volgde de opleiding Redactioneel Medewerker en werkt nu als journalist voor diverse media.
Meer informatieAlumni - Vincent Pronk
Vincent Pronk wist het al op jonge leeftijd: hij wilde bij de radio werken.
Meer informatieVoor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per opleiding. De aanmelding kan eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt.