Inloggen MBO

Ga naar Mijn GLR en bekijk je rooster, beoordelingen, documenten en meer.

Inloggen MBO

Inloggen VMBO

Ga naar de vmbo-site en bekijk smoelenboek, documenten en foto’s.

Inloggen VMBO
Interessegebieden

Mediavormgever

Facts

 • Niveau: 4
 • Duur: 3 jaar
 • Vorm: BOL
 • Toelating: VMBO, vanaf kaderberoepsgerichte leerweg
Brochure aanvragenAanmelden

Over de opleiding

Ben jij creatief, zit je vol ideeën en ben je gek op media? Dan is de mbo-opleiding Mediavormgever iets voor jou. Als mediavormgever maak en ontwerp je allerlei media-uitingen. Denk aan een social media posts, motion graphics, folders, brochures, apps, websites, signage, animaties en nog veel meer.

Mediavormgever is een uitdagende en afwisselende opleiding voor studenten die creatief én handig met de computer zijn. Je leert hoe je verschillende teken- en ontwerptechnieken toepast en je gaat aan de slag met kleur, vlakverdeling, illustraties, foto’s en bewegend beeld. Ook experimenteer en werk je met de nieuwste technologie in je designs, zoals virtual en augmented reality.

Bekijk de video

OPBOUW VAN JE STUDIE

WAT LEER JE IN 3 JAAR?

JAAR 1:

Aan de slag

Je leert hoe het creatieve proces van een mediavormgever werkt: hoe vertaal je de vraag van een klant in een origineel idee en hoe zet je dit idee om in een media-uiting? Je leert werken met professionele software, zoals Adobe InDesign, Illustrator en Photoshop. Ook volg je de module ‘Discoveryland’. Daarin maak je kennis met de specialisaties waarvan je er twee in leerjaar 2 kunt volgen.

JAAR 2:

Specialisatie

Je verdiept je verder in het vak en krijgt les in jouw twee specialisaties. Het creatieve proces wordt steeds complexer en echte opdrachtgevers gaan een rol spelen. Je werkt veel in teamverband aan crossmediale mediacampagnes. Ook bereid je je voor op je stage die plaatsvindt in leerjaar 3.

JAAR 3:

Stage en afstuderen

Je loopt het hele jaar stage bij een bedrijf of organisatie. Tijdens je stage en op school werk je aan je beroepsexamen. Je sluit je beroepsexamen met trots af tijdens de Eindexpositie.

Vakken & skills

Naast de vakken Nederlands, Engels, rekenen, sport, loopbaan en burgerschap, krijg je onder meer:

Vakken

 • Vormgeven
 • (Digitale) teken- en ontwerptechnieken
 • Media & Marketing
 • Beeldbeschouwing
 • Presentatietechnieken
 • Ondernemersvaardigheden

SOFTWARE SKILLS

 • Adobe InDesign, Illustrator en Photoshop
 • Adobe Premiere Pro en After Effects
 • Wordpress
 • Cinema 4D
 • Unity

PROFESSIONAL SKILLS

 • Creatief
 • Communicatief
 • Onderzoekend
 • Samenwerken
 • Probleemoplossend
 • Betrouwbaar

Specialisaties

Het vakgebied van de mediavormgever is breed. Daarom kies je aan het eind van leerjaar 1 jouw eerste specialisatie waarmee je verder gaat in leerjaar 2. Na het afronden van je eerste specialisatie, heb je een goed beeld gekregen van het brede vakgebied van de mediavormgever. Vervolgens kies je een tweede specialisatie die goed aansluit bij jouw vaardigheden. Denk aan Game Environment Design, Infographics & Uitleganimaties, Persoonlijk Meesterschap, Inspelen op Innovaties, Packing Design, Multidisciplinair concept en realisatie, Methodisch trendonderzoek binnen de lifestylebranche.

Dit zijn de eerste specialisaties waaruit je kunt kiezen:

Bij de specialisatie Corporate Design richt je je op het vormgeven van een visuele identiteit voor een bedrijf of merk. Wat is de gewenste uitstraling van een bedrijf en hoe kun je dat bereiken? Welke stijl spreekt de doelgroep aan? Daar ga jij, als vormgever, mee aan de slag. Je ontwerpt niet alleen logo’s en het drukwerk, maar je hebt ook sterke ideeën over bijvoorbeeld de website, de app, advertenties, signage en commercials. Je bedenkt campagnes waarin de boodschap en het imago van de klant centraal staat. Het is heel belangrijk dat al die verschillende media-uitingen naadloos bij elkaar passen: ze versterken elkaar in het verhaal dat de klant aan de doelgroep wil vertellen.

In de specialisatie Interaction Design leer je alles over het maken van interactieve media, zoals websites en apps. Wat is het doel van deze interactieve media en wie zijn de gebruikers? Aan welke eisen en functies moet de media-uiting voldoen? Hoe maak je de site of app gebruiksvriendelijk? Als interaction designer ga je met deze vragen aan de slag. Uiteraard houd je in je ontwerpen rekening met de huisstijl (corporate design) van de opdrachtgever. Je leert veel over de vormgeving, maar ook over het programmeren van sites en apps. Daarnaast is het belangrijk dat je veel interesse hebt in de constant veranderende technologie.

Kies je voor de specialisatie Animatie, dan leer je hoe je een idee omzet in een goed verhaal, een storyboard en een goed getimede animatic. Animaties worden niet alleen gemaakt om mensen te entertainen, maar ook om je te informeren. Bij een ingewikkelde gebruiksaanwijzing of een moeilijk te lezen jaarverslag, haakt een groot deel van het publiek af. Tenzij je de boodschap vertelt met een leuke, grappige of informatieve animatie: een zogenaamde ‘uitleganimatie’. Welke technieken gebruik je om jouw idee uit te werken naar een 2D- of 3D-animatie? Het maken van een animatie is een tijdrovende klus, waarin je zowel alleen als in teamverband werkt. Het eindresultaat zie je pas wanneer je op de playbutton klikt. En dat geeft de kick!

In de specialisatie Visualiseren leer je illustraties maken die de aandacht trekken, om iets uit te leggen of om een tekst te verfraaien. Je werkt aan nieuwe, oorspronkelijke beelden die er eerder niet waren. Hoe zorg je dat jouw illustraties en visuals moeiteloos aansluiten bij de wensen van de opdrachtgever? Hoe zet je een bepaalde sfeer neer en hoe maak je een productpresentatie? Je leert van alles over verschillende handmatige en digitale tekentechnieken, conceptontwikkeling, fotografie en 2D-animatie. Je brengt veel tijd door achter de computer om je ontwerpen uit te werken.

In de specialisatie 3D Artwork maak je kennis met tal van technieken om jouw ontwerp in een derde dimensie uit te voeren. Creëer bijvoorbeeld een virtual reality (VR)-omgeving, waarin je de gebruiker op een bijzondere manier iets laat ervaren. Of voeg een 3D-object of -karakter toe aan een bestaand filmpje (augmented reality). Ook het ontwerpen en modelleren van 3D-objecten voor 3D-printing, interactieve presentaties, filmpjes en games behoort tot jouw expertise. Hierbij is het heel belangrijk dat je ‘3D-modellen’ (bijvoorbeeld van voertuigen of gebouwen) zo écht mogelijk lijken.

Je kunt je ook specialiseren in Lifestyle & Media. Hierbij leer je om de nieuwste stijlen en trends te vertalen in hippe dessins en creatieve ontwerpen. Lifestyle & Media is dé specialisatie voor vormgevers met een neus voor trends, die graag vernieuwende ontwerpen maken voor verschillende doelgroepen! Je leert alles over lifestyle, styling, trendwatching en analyse, grafisch vormgeven, 2D-ontwerpen, conceptdenken, prototyping, marketing en cultuurgeschiedenis. Je leert hoe je trendy dessins maakt en hoe je ze doorvoert naar producten, displays, brochures, tijdschriften en kleding. Vooral trendy tijdschriften en ontwerpbureaus op het gebied van styling werken graag met vormgevers met een goede kijk op lifestyle en media.

Binnen de specialisatie Ruimtelijke vormgeving laat je je creativiteit los op ruimtelijke ontwerpen voor in winkels en showrooms. Ook ontwerp je opvallende stands voor bedrijven. Als ruimtelijk vormgever moet je commercieel sterk zijn en technisch en ruimtelijk inzicht hebben. Je leert visuals en ontwerpen maken, zowel met de hand als op de pc, Mac of iPad. Je leert hoe je een bepaalde sfeer kunt neerzetten en hoe je die uitwerkt in 3D. Je experimenteert met o.a. virtual reality en je leert veel over conceptontwikkeling, materialen, styling, visuele presentatie, marketing en communicatie.

In de specialisatie Mixed Media ligt het accent op onderzoek, ideevorming in combinatie met (digitale) techniek en het uiteindelijke mediaproduct. Je leert hoe je creatieve ideeën ontwikkelt en hoe je kunt experimenteren met (digitale) 3D- en 2D-technieken en materialen. Naar aanleiding van de opdracht van de klant, doe je onderzoek. Als je een idee hebt, bepaal je wat het beste medium is en wat de beste (digitale) technieken zijn om het idee vorm te geven. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met stock-motion, video, hout, illustratie, QR codes, virtual of augmented reality? Hoe combineer je verschillende technieken om tot het beste mediaproduct te komen? Het is voor deze specialisatie belangrijk dat je onderzoekend, nieuwsgierig naar (digitale)techniek, zelfstandig en flexibel bent.

Is Mediavormgever iets voor jou?

 • Je bent creatief en kunt te gekke, nieuwe ideeën verzinnen.
 • Je vindt het leuk om met computers en diverse software te werken.
 • Je bent communicatief vaardig, initiatiefrijk en nauwkeurig.
 • Je kunt goed samenwerken en raakt niet snel van de wijs als je werkt met deadlines.

EXTRA MOGELIJKHEDEN

Voor talentvolle studenten zijn er diverse mogelijkheden om te excelleren. Zo is er ‘de Plusklas’, waarbij je een creatief portfolio maakt en leert werken zoals ze dat op een kunstacademie doen. Daarnaast hebben we ‘de Masterclass’, een programma voor excellente studenten die werken aan praktijkopdrachten en die elk jaar een studentenuitwisseling doen met een partnerschool in Zwitserland. Je kunt ook de Bridging Course volgen, waarbij je na het GLR binnen een jaar je bachelor-diploma kunt behalen op The University of Northampton of Newcastle College. Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden.

Na je studie

JOUW TOEKOMST ALS MEDIAVORMGEVER

Na de opleiding Mediavormgever kun je aan de slag in de creatieve industrie. Denk aan reclamebureaus, mediabedrijven, webdesignbureaus en gamebedrijven. Doorleren op het hbo kan ook, bijvoorbeeld Communicatie, Creative Business of een opleiding op een kunstacademie. Wil je later als zzp’er aan de slag? Dan is GLRXTRA een optie, een extra jaar op het GLR helemaal gericht op ondernemen en het starten van je eigen bedrijf.

FERDI VAN ADRICHEM

Student Mediavormgever

Ik wil mij als grafisch vormgever specialiseren maar weet nog niet in welke richting. Het leukst vind ik de vrijheid die je hier krijgt voor je creativiteit en ideeën. Eigenlijk alles waarbij we iets moeten vormgeven, vind ik leuk om te doen. Ook de sfeer op het GLR is heel fijn. Hierna wil ik Communication & Multimedia Design studeren op de hogeschool.

Vooropleidingseisen

Ben jij enthousiast geworden over de opleiding Mediavormgever? Bekijk dan hieronder of je de juiste vooropleiding hebt.

vmbo

 • Diploma vmbo theoretische/gemengde leerweg
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma mavo

HAVO/VWO

 • Diploma havo/vwo
 • Overgangsbewijs havo/vwo klas 3 naar 4

MBO

 • Diploma mbo-niveau 3 of 4

AANMELDING EN TOELATING

Meld je vóór 1 april 2023 aan. De inschrijving kan eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt. Na je aanmelding start de toelatingsprocedure, die bestaat uit een aantal kennismakingsactiviteiten. Zo woon je een voorlichting bij op het GLR en maak je meerdere (creatieve) opdrachten thuis. De volgorde van plaatsing gebeurt op basis van volledige afronding van de toelatingsprocedure. LEES HIER meer over de procedure. 

Wat kun je worden?

Alumni - Daniël Brito

Daniël Brito is geboren technologiegek en werkt nu als programmeur bij Invitado.

Meer informatie

Alumni - Bram Borsje

Bram Borsje studeerde van 1981 tot 1986 op de RGS, voorloper van het GLR, en werkt sindsdien als grafisch ontwerper, dtp’er en illustrator.

Meer informatie

Alumni - Remco Lange

Remco Lange vond zijn tijd op het GLR enerverend; nu is hij creative director van een creatief advies en design studio.

Meer informatie

Numerus fixus

Voor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per opleiding. De inschrijving kan eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt.

Mediavormgever

512

plaatsen

Volg ons op