Podium- enevenemententechnicus
Facts
- Niveau: 3/4
- Duur: 2/3 jaar
- Vorm: BOL
- Toelating: VMBO, vanaf kaderberoepsgerichte leerweg
Over de opleiding
Ben jij gek op theater, muziek, evenementen, én op techniek? Dan is een baan in de innovatieve podium- en evenementenwereld iets voor jou. Als allround podiumtechnicus zorg je samen met de rest van de crew voor de opbouw van de decors, podia, videoscreens en andere podiumvoorzieningen. Het werk in deze wereld is technisch en ‘handen uit de mouwen’, maar wat je eigenlijk leert, is het maken van onvergetelijke ervaringen.
AIs allround podium- en evenemententechnicus houd je je bezig met het aansluiten, programmeren en de bediening van de licht- en geluidsinstallaties. Ook zorg je voor de beeldtechniek als er gewerkt wordt met video en projectieschermen. Een heel afwisselend beroep dus, waarbij technische kennis, teamwork en precisie heel belangrijk zijn!
Bekijk de video
In deze video wordt nog gesproken over de specialisaties Lichttechnicus en Geluidstechnicus. Vanaf het schooljaar 2022-2023 vervallen deze specialisaties en word je opgeleid tot allround Podium- en Evenemententechnicus.
opbouw van je studie
Wat leer je in 2 jaar?
JAAR 1:
Aan de slag
Het eerste deel van leerjaar 1 is voor alle studenten Podium- en Evenemententechniek gelijk. Je maakt kennis met alle apparatuur en je leert de basisbeginselen van elektriciteitsleer, mechanica en installatietechniek. Je volgt theorielessen over o.a. hijstechnieken en veilig werken op de studiovloer. Dit pas je meteen toe bij de praktijklessen in onze studio’s, waarbij je les krijgt in licht-, geluid- en podiumtechnieken. Je werkt ook mee aan producties. Na ongeveer een half jaar bekijken we of je verder gaat in niveau 3 of 4 (mede afhankelijk van je resultaten).
JAAR 2:
Verdieping
In leerjaar 2 verdiep je je verder in het vak. Je werkt met je medestudenten aan projecten waarin je de opgedane kennis en vaardigheden toepast. In de studio’s ga je werken met acteurs, bandjes en/of gastsprekers. Natuurlijk heb je ook nog theorielessen en -vakken (en examens Nederlands, Engels, rekenen). In de niveau 3-opleiding werk je toe naar je praktijkexamens en ga je op stage. Na je stage rond je de opleiding af. In niveau 4 sluit je het jaar af met de meeste praktijkexamens en bereid je je voor op je stage in leerjaar 3.
JAAR 3:
stage
vakken & skills
VAKKEN
- Licht- en geluidstechniek
- Beeldtechniek
- Electrotechniek (basis)
- Rigging
- Veiligheid, klimmen, hijsen
- Ondernemersvaardigheden
- Nederlands, Engels, rekenen, sport, loopbaan en burgerschap
SOFTWARE SKILLS
- Avolite lichttafel
- AutoCad
- Capture
- Qlab
- Midas M32 editor
- L-Acoustics network manager
- Dante controller
- Yed
PROFESSIONAL SKILLS
- Samenwerken
- Betrouwbaar
- Taakverantwoordelijk
- Sociaal vaardig
- Creatief
- Technisch
- Probleemoplossend
- Stressbestendig
- Bereid zijn te werken op zon- en feestdagen, weekend of in de avond/nacht
Is Podium- en evenemententechnicus iets voor jou?
- Je houdt van techniek en hebt belangstelling voor de theater- en evenementenwereld.
- Je vindt het geen probleem om veel in de avonduren en weekenden te werken.
- Je steekt graag je handen uit de mouwen en houdt van fysiek (zwaar) werk.
- Je kunt goed omgaan met chaotische situaties zoals slecht weer, grote mensenmassa's, gespannen artiesten en veeleisende productieleiders of regisseurs.
- Je kunt onder druk je hoofd koel houden en probleemoplossend werken.
Joppe Boelhouwers
Student Podium- en Evenemententechniek
“Het werk in de podium- en evenementenbranche is superleuk, maar het is ook zwaar fysiek werk. Als je dit werk wil doen, moet je er 100% voor gaan.”
Na je studie
Jouw toekomst als podium- en evenemententechnicus
Na de opleiding kun je aan de slag bij het theater, de schouwburg, het muziekcentrum, een theatergezelschap, een producent (opera, dans, drama, cabaret), een festival, een poppodium of een verhuurbedrijf van professionele apparatuur. Podiumtechnici werken ook vaak als zelfstandigen het hele jaar door aan verschillende producties. Na niveau 4 kun je ook doorleren op het hbo, bijvoorbeeld aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam, in de tweejarige hbo-opleiding Technische Productie. Op het gebied van geluidstechniek kun je verder leren op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in de opleiding Audio Design.
Vooropleidingseisen
Ben jij enthousiast geworden over de opleiding Podium- en Evenemententechniek? Bekijk dan hieronder of je de juiste vooropleiding hebt.
VMBO
- Diploma vmbo theoretische/gemengde leerweg
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
- Diploma mavo
HAVO/VWO
- Diploma havo/vwo
- Overgangsbewijs havo/vwo klas 3 naar 4
MBO
- Diploma mbo-niveau 3 of 4
Toelating
Na je aanmelding start de toelatingsprocedure, die bestaat uit een aantal kennismakingsactiviteiten. Alle informatie over de kennismakingsactiviteiten ontvang je zodra je je hebt aangemeld. De volgorde van plaatsing gebeurt op basis van volledige afronding van de toelatingsprocedure. LEES HIER meer over de procedure.