<

12-01-2021

Info coronavirus - update

De ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan snel. Via deze pagina houden we iedereen graag op de hoogte van wat er speelt op het Grafisch Lyceum Rotterdam en de maatregelen die gelden. Ook geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

Update 12 januari, 19.30 uur

Online onderwijs t/m 7 februari
Het kabinet heeft bekendgemaakt dat de lockdown met drie weken wordt verlengd en dat de scholen t/m zondag 7 februari dicht blijven (mogelijk gaan de basisscholen wel eerder open). Dit betekent dat we tot die tijd alleen online onderwijs geven, zowel op het mbo als het vmbo. Uitzonderingen voor activiteiten op locatie zijn: examens, praktijkonderwijs en kwetsbare jongeren op alle niveaus. Aanvullend hierop:

  • Voor het vmbo geldt dat de examenklassen wel op school hun lessen volgen.
  • Op het mbo gaat er per 1 februari een nieuw rooster in. Dit nieuwe rooster is bijna volledig online en geldt in ieder geval tot aan de voorjaarsvakantie. Per opleiding kan het verschillen hoeveel lessen er toch op school zijn.

​Testen zonder klachten
Sinds 1 december kun je je ook zonder klachten laten testen in de volgende gevallen:

  • Je bent een nauw contact van iemand met corona volgens het bron- en contactonderzoek;
  • Je krijgt een melding in de coronamelder-app omdat je contact hebt gehad met iemand met corona.

Je kunt je laten testen op de 5e dag na het laatste risicovolle contact. Is de testuitslag negatief? Dan hoef je niet langer in quarantaine te blijven.

Beslisboom
Wat moet je doen als jij of een huisgenoot een of meerdere klachten heeft? Bekijk onze beslisboom met verschillende scenario's en de bijbehorende acties die je dan moet ondernemen. Let op: ​in de beslisboom wordt bij bepaalde scenario's gezegd: je mag naar school. Dit geldt niet tijdens de lockdown t/m 7 februari. ​

Coronameldpunt

Heb je een vraag die betrekking heeft op de manier waarop het GLR omgaat met de afspraken die gelden omtrent het coronavirus, stel deze via e-mail aan corona@glr.nl. Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. Heb je vragen die te maken hebben met je opleiding, neem dan contact op met je mentor. Voor vragen over stages mail je naar je stagecoördinator.

Check ook de lijst met veel gestelde vragen hieronder en de vragenlijst van de GGD Rotterdam-Rijnmond: klik hier

College van Bestuur en afdelingsdirecteuren

CORONA - VEELGESTELDE VRAGEN

Ja, het kabinet heeft dinsdag 12 januari bekendgemaakt dat alle scholen t/m zondag 7 februari dicht blijven. Dit betekent dat we tot die tijd alleen online onderwijs geven, zowel op het mbo als het vmbo. Uitzonderingen voor activiteiten op locatie zijn: examens, praktijkonderwijs en kwetsbare jongeren op alle niveaus. Voor het vmbo geldt dat de examenklassen wel op school hun lessen volgen.

Wij doen er alles aan om zo goed mogelijk onderwijs te blijven geven en waar dat kan, doen we dat op school. De gezondheid van onze leerlingen, studenten en medewerkers staat hierbij altijd voorop. Bij de lessen die op school plaatsvinden, treffen we alle benodigde voorzorgsmaatregelen en volgen we de richtlijnen van het RIVM. Op het mbo geldt de 1,5 meter regel in alle ruimtes, dus ook de lokalen. Dit betekent dat we halve klassen in de lokalen inroosteren. Verder zijn er aangepaste looproutes, aangepaste roostertijden en extra schoonmaak. Ook geldt er een mondkapjesplicht en hebben we speciale ‘covid-coaches’ die studenten en medewerkers herinneren aan de maatregelen als dat nodig is. Uiteraard blijft het noodzakelijk dat alle medewerkers, leerlingen en studenten die aanwezig zijn op school, volledig klachtenvrij moeten zijn.

Check onze beslisboom. Hierin kun je zien wat je moet doen als je zelf of iemand uit jouw huishouden milde en/of ernstige klachten heeft. Let op: ​in de beslisboom wordt bij bepaalde scenario's gezegd: je mag naar school. Dit geldt niet tijdens de lockdown-periode. ​   

Geef dit direct door aan je mentor. En uiteraard blijf je thuis.

Is er een student of medewerker positief getest, dan informeren wij alle betrokkenen zo snel mogelijk. Behoor jij niet tot de betrokkenen, dan zijn extra maatregelen niet nodig.​

Ja, het is verplicht om een mondkapje te dragen op onze school. Dit geldt bij verplaatsingen door de school (in de gangen, toiletbezoek, etc). In een klassikale les kun je het kapje afzetten als je op je plek zit. Bij sommige praktijklessen moet je wel je mondkapje ophouden. Dit hoor je van je docent.

Nee, na terugkomst mag je de eerste tien dagen niet naar school komen.

De ventilatie en luchtverversing op het GLR zijn gecontroleerd en voldoen aan de eisen.

Ja, je kunt gewoon gebruikmaken van het openbaar vervoer om naar school te komen. Woon je in de buurt, kom dan zoveel mogelijk lopend of op de fiets.

Als je op stage bent, dan volg je de regels van het bedrijf.

Ja, maar alleen voor afhalen. Je kunt hier niet zitten en pauzeren. Je luncht en pauzeert in het lokaal waar je les hebt of buiten. We spreiden de pauzetijden zoveel mogelijk, zodat niet alle studenten tegelijkertijd pauze hebben.

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Deze computers zijn volledig geconfigureerd voor het gebruik op het netwerk van school. Heb je thuis geen geschikte faciliteiten om online onderwijs te volgen, dan kun je naar school komen en daar de online lessen volgen.

Je wordt verwacht bij alle lessen die we geven, of dit nu lessen op school zijn of online lessen. Je afwezigheid wordt bijgehouden en alle regels rondom verzuim en leerplicht gelden gewoon.

Op onze website plaatsen we regelmatig updates van de maatregelen die gelden op het GLR. Verder communiceren de mentoren en afdelingsdirecteuren rechtstreeks met de studenten, per mail of andere digitale middelen. We verzoeken u te informeren bij uw zoon of dochter wat de afspraken met de school zijn.

Documenten Covid-19