Inloggen MBO

Studenten kunnen hieronder inloggen op Mijn GLR en Osiris. Ouders van studenten jonger dan 18 jaar, kunnen via de onderste knop inloggen op het ouderportaal van Osiris. Meer info vind je HIER.

Inloggen VMBO

Ga naar de vmbo-site en bekijk smoelenboek, documenten en foto’s.

Schoolkosten

Wat kost een opleiding?

In een mbo-opleiding krijg je als student te maken met verschillende kosten. De kosten hangen af van je leeftijd, leerweg (BOL of BBL) en de opleiding. We proberen de kosten voor je opleiding zo laag mogelijk te houden.

Het GLR beschikt over alle faciliteiten die je nodig hebt om de lessen te kunnen volgen. We hebben ruim 3.000 computers (voornamelijk iMacs) met de nieuwste software en bij de Uitleenbalie kun je terecht voor allerlei (audiovisuele) middelen, denk aan camera’s, lampen, microfoons. Je ontvangt aan het begin van je opleiding een persoonlijke schoolpas (de GLR Card) waarmee je onder meer een kluisje kunt huren. Je krijgt als student toegang tot Office 365. Dit betekent dat je via Microsoft Office toegang hebt tot je e-mailbox, Mijn GLR (ons intranet) en OneDrive (om je bestanden op te slaan). Deze onderdelen zijn ook benaderbaar buiten de school. Via Mijn GLR kun je je rooster, resultaten, documenten en het laatste nieuws 24/7 bekijken. 

Naast al deze basisvoorzieningen, zijn er ook kosten voor jou als student. We zetten alles op een rij: 

LESGELD

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld voor je mbo-opleiding (BOL). Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BOL-opleiding, dan betaal je lesgeld. De hoogte van het lesgeld verandert elk jaar. Voor het schooljaar 2022-2023 betaal je 1.239 euro voor een BOL-opleiding. Dit lesgeld betaal je aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), dus niet aan het GLR. Kijk op de site van de DUO voor meer informatie: WWW.DUO.NL.

Cursusgeld

Ben je 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BBL-opleiding, dan betaal je jaarlijks cursusgeld aan het GLR. Je kunt rekening houden met ongeveer 258 euro voor een BBL-opleiding op niveau 2 en 624 euro voor een BBL-opleiding op niveau 3 of 4. Als je werkgever het cursusgeld betaalt, dan moet je hiervoor een Cursusgeldverklaring inleveren bij je opleiding. 

Contact

Heb je een vraag over het GLR? Neem contact met ons op.

Neem contact met ons op

Lesmateriaal

Voor je opleiding heb je boeken, readers en materialen nodig. Hier ontvang je een lijst van voor aanvang van je opleiding. Je mag je boeken en middelen aanschaffen waar je wil, daarbij is tweedehands ook een optie. Er is een mogelijkheid om een tegemoetkoming te krijgen voor de aanschaf van lesmateriaal. Informeer hierover bij de afdeling Financiële Zaken van het GLR.

BEKIJK HIER het overzicht van de kosten per opleiding voor schooljaar 2023-2024. 

Excursies, licenties en extra activiteiten

Beursbezoeken, introductieactiviteiten, softwarelicenties, festiviteiten, extra sportactiviteiten en faciliteiten worden geheel vergoed door de school. Het GLR vraagt hiervoor geen vrijwillige schoolbijdrage. Daarnaast kun je tijdens je opleiding minimaal één keer mee op een (inter)nationale excursie van een aantal dagen. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de keuze van de excursie en variëren van ongeveer 150 euro voor een excursie naar bijvoorbeeld Haarlem of Antwerpen tot 450 euro voor een excursie naar Dublin of Madrid. De excursies zijn niet verplicht.

Laptop/computer

Het is niet noodzakelijk een nieuwe laptop of computer aan te schaffen voor je opleiding, we hebben alle computerfaciliteiten op school. Voor het volgen van online lessen, is het wel handig als je thuis een internetverbinding en eenvoudige computer met camera en microfoon hebt. Wil je graag een nieuwe computer of laptop aanschaffen, dan raden we je aan om hiermee te wachten en eerst te ervaren wat je nodig hebt voor je opleiding. Je kunt de docenten hiervoor raadplegen bij de start van je opleiding. 

Fondsen

Als je een opleiding bij het GLR gaat volgen of al student bent bij ons, dan kun je in aanmerking komen voor een bijdrage uit het mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. In sommige gevallen kun je ook een beroep doen op de gemeente, provincie of particuliere fondsen. Als deze fondsen geen oplossing bieden, hebben we ook ons eigen GLR Fonds waaruit we op bepaalde gebieden ondersteuning kunnen bieden. Wil je meer informatie over financiële tegemoetkoming uit een van deze fondsen, neem dan contact op met het secretariaat van je opleiding (zie deze pagina). 

Studiefinanciering

Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het mbo volgt, kun je studiefinanciering aanvragen. Vraag dit drie maanden voordat je 18 wordt aan. Studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs, een aanvullende beurs, een studentenreisproduct en eventueel een lening. De aanvullende beurs is afhankelijk van jouw inkomen of dat van je ouders. Meer informatie en de voorwaarden vind je op de website van DUO: www.duo.nl.

OV-studentenkaart

Alle mbo-studenten die een voltijds BOL-opleiding volgen, kunnen gratis reizen met het openbaar vervoer, dus ook studenten jonger dan 18 jaar. Vraag je ov-studentenkaart vroegtijdig aan bij DUO zodat je deze vanaf de eerste schooldag kunt gebruiken. Officieel noemt DUO deze ov-kaart een ‘studentenreisproduct’. Als je klaar bent met je opleiding, is het belangrijk dat je dit studentenreisproduct op tijd stopzet. Doe je dit niet op tijd, dan krijg je een boete van DUO.

SCHOOLKOSTENREGELING GLR

Het GLR heeft een Schoolkostenregeling (inclusief restitutie ongebruikte leermiddelen) voor het mbo. Bij het opstellen van dit beleid zijn we uitgegaan van het, door het ministerie van OCW, MBO Raad en JOB opgestelde, servicedocument Schoolkosten.

Brochure over schoolkosten

Wil je meer weten over de schoolkosten in het mbo, lees dan deze brochure van JOB, de jongerenorganisatie voor en door mbo-studenten.

Brochure schoolkostenbeleid JOB

Volg ons op